Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
23.4.2007, Pavel Kovač, článek
Recenze všech účastníků našeho srovnávacího testu jsou zdárně za námi a můžeme se tak dnes podívat na konkrétní bodové hodnocení. Který monitor si zaslouží ocenění Best of test a Trefa Světa hardware?
tomtomtomtom | 13.12.200712:41
Když je v závěrečném hodnocení BenQ FP93GX+ označován za lcd s průměrnými parametry a výhodný jen díky ceně, tak proč je celkově na druhém místě? To všechny ostatní monitory jsou podprůměrné?
Odpovědět0  0
chrustie | 22.5.20078:37
Co me sundalo hned ze startu, kdyz sem cetl recenzi na Acer 1951Cs bylo, ze autor tvrdi, ze se panel neda nijak naklanet dopredu. Uz z tohoto sem si udelal nazor o cele relevantnosti toho clanku. Panel se da totiz naklanet jak dopredu, tak dozadu a to rovnou o 90° a podstavec je uzpusoben taky k prichyceni na zed. A jak to vim? Protoze na tomhle panelu pisu tuto reakci. Autor je budto nemotora, nebo dostal na testovani vadny panel, nebo ucelove lze, zaver at si udela kazdy sam. A za podsviceni tak male hodnoceni? Chapu ze panel ma slabe mista, ale uz za svitivost 400cd­/m3 by si zaslouzil trochu vetsi hodnoceni. Jinak celkem rada veci souhlasi, ale tyhle dve sou naprosta kravina...
Odpovědět0  0
elamir | 12.5.200716:20
Chtěl bych se zeptat jaký LCD je lepší výhradně pro hraní her,Samsung 960BG nebo Viewsonic VX922?
Odpovědět0  0
xxxcartoon | 24.4.200714:43
podle meho nazoru by se u LCD pro hrace ergonomie vubec nemela bodovat. kdyz nekdo pari na PC tak na nej nekouka z uhlu , ale ma ho primo pred sebou coz znamena ze u LCD pro hrace staci kdyz s LCD jde hejbnout trochu nahoru nebo dolu ­(nahoru taky nemusi muzem ho podlozit knizkama :­-­) a dolu taky ne da si na zidli polstar :­-­)­) coz znamena melo by se hodnotit akorat barevne podani a odezva ve hrach :­-)
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 25.4.200711:24
Ano je to vas nazor. Ja ovsem musim zohlednit nazory i jinych a proto se ergonomie do celkoveho hodnoceni pocita.
Odpovědět0  0
ET. | 27.4.20071:25
ale pocitate ergonomii jak nejdulezitejsi parametr....navic tlacite samsungy kdyz se saji zaklonit o 90 stupnu a nic jineho neumi, tak z toho hned udelate 150 procent a diky tomu ze se dokaze monitor zaklonit vyhraje cely test.... kdyby se zaclo vytabet LCD co bude umet rotovat o 360 stupnu a nelo 4 barvy, odezvu 2 sekundy, tak by zde asi herni test take vyhralo.. k tomu se da rict jedno velke fuuuuuuj
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 25.4.200713:50
Takový názor je ale zase opačný extrém oproti recenzi. Ergonomii nelze zcela vypustit, ale určitě ani příliš přeceňovat. Chtělo by to najít nějakou zlatou střední cestu. Aby v nějaké rozumné a reálně využitelné míře zohledněna byla, nicméně určitě ne jako hlavní určující faktor hodnocení ke kterému má v takovýchto recenzích příliš velký sklon. Jak již bylo zmíněno vícekrát, většina uživatelů neocení kvalitu tlačítek, protože monitor nastaví obvykle jen jednou po přinesení domů ­(a to ještě zdaleka ne všichni­). Možnost náklonu vpřed se hodí tam kde je LCD na stole používán pro sledování filmů z polohy ležmo, stačí ale opravdu jen pár stupínků. Zrovnatak lze ocenit u náklonu vzad. Funkce pivot je určitě užitečná, nicméně zdaleka ne pro běžného uživatele nebo dokonce hráče. Určitě bych zohledňoval také lesklý či matný povrch obrazovky, nicméně zápornými body pro ty lesklé. Výrobci monitorů celá léta pokrývali CRT antireflexní vrstvou a když je problém odlesků přechodem na LCD víceméně vyřešen, nepovažuji pokusy s modely 2v1 ­(monitor+zrcadlo­) za šťastné řešení.
Odpovědět0  0
cubert | 24.4.200711:20
Na základě vašeho testu jsem se rozhodl ke koupi LCD monitoru BenQ FP93GX+ , v testu u něj uvádíte orientační cenu cca 5100 s DPH. Za tuto cenu jsem ho ale bohužel nikde neobjevil, nemůže jít o překlep a není uvedená cena bez DPH ??!! A nebo jsem špatně hledal :­-­) . Díky za odpověď.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 24.4.200711:29
Dobrý den, ano jedná se o cenu bez DPH.
Odpovědět0  0
cubert | 24.4.200711:39
No a vy právě uvádíte : ­"Orientační cena 5 099,­- Kč s DPH­" . Nicméně se dá sehnat za 5500,­- s DPH a to už není takový rozdíl :­-)
Odpovědět0  0
ET (129) | 23.4.200715:28
No tak sem kouknul na vysledky testu a nabehlo mi do hlavy ze ­"drzite­" samsungum. samozrejme ze to tak neni, ale tohodle sojmu se nemuzu zbavit, kdyz vyhlasite vitezem herniho megatestu panel, ktery je leskly jak zrcadlo.. kdo si ho jako herni koupi?
a odezva taky neni nejslavnejsi...
a jako u minuleho testu si opet budu stezovat na hodnoceni ergonomie, ktere nevim kde berete ­(made asi medodiku uplne mimo­), protoze staci aby se monitor mohl otacet az dozadu a hned je nejlepsi.­(viz minuly megatest kde jste udelil samsungu za ergonomii pres 100 procent, a pak ste to na moji pripominku stahl na 100­).. Pro me je co se tyka ergonomie nejdulezitejsi vyskove nastaveni, abych si nase vhodnou polohu vuci obliceji.. touhle funkci ale tento monitor nedisponuje a dostane 75 procent za to ze se otoci do zadu vic nez je normalni?????? uznavam treba ze naklon v pred se takymuze hodit ale standartne asi vic nez 20 stupnu nevyuzijete... zvlast u herniho monitoru...

Takze velmi, opravdu velmi pekne recenze i s rozmontovanim panelu, coz se mi libi, ale vysledky prazvlastni... ja bych podle Vaseho doporuceni z vysledku ­"vitez testu­" a tak podobne nekoupil vubec nic... Zato podle recenze ­(opravdu velmi kvalitni­)bych si urcite vybral..

jedina nevyhoda je ze o 19­" monitor nemam zajem... planujete megatest vetsich monitoru za rozumnou cenu ­(do 12000 s DPH­)??
Odpovědět0  0
mishu (7) | 23.4.200714:26
u testovanych monitoroch ste sledovali aj interpolaciu z nizsich rozliseni...mohli by ste pre porovnanie otestovat aj interpolaciu grafickej karty?

neviem ako ati,ale nvidia ma funkciu, ze pokial je LCD@DVI,tak graficka karta moze sama prevziat interpolaciu obrazu, a to bud
1. natiahnutim na celu obrazovku
2. natiahnutim na celu obrazovku so zachovanim pomeru stran
3. zhoda pixelov ­- zmenseny obraz v strede
Vo vsetkych pripadoch monitor samozrejme dostava cez kabel obraz v nativnom rozliseni. ­(nastavuje sa to v ovladacoch, tam kde sa nastavuje rezim viacerych obrazoviek­) Defaultne je nastavene na interpolaciu monitorom.


mam SyncMaster 203B ­(1400x1050­) a pri starej 640x480 hre ­(bez moznosti nastavenia­) je subjektivne obraz podstatne krajsi ak interpoluje graficka, ako ked interpoluje monitor ­(7600GS ForceWare 93.71whql­)

Mohli by ste to tou vasou metodou porovnat? tie ciary a text aj hru... Ja som si napriklad tiez koli tomu kupoval Samsunga, lebo vzdy pisete ze Samsungy najlepsie interpoluju, a pritom to moze robit graficka, a zda sa mi ze to robi podstatne lepsie...

Prosim aj autora clanku aby sa vyjadril ku problematike.
Odpovědět0  0
gro | 24.4.200715:25
A kde máš zaručený že to budou umět ovladače za rok nebo pro novej systém nebo ovladače pro linux nebo.. že to bude umět nějaká konzole.
Monitor se kupuje jaksi na delší dobu.
Stejně nechápu proč se u LCD běžně nepoužívá nějaká inteligentní metoda, 1:1 2:1 3:1 4:1 atd. nějaký prázdný místo okolo je mi milejší než rozmazaný obraz s šišatejma liniema.
Odpovědět0  0
mishu (7) | 24.4.200715:49
nevidim dovod, preco by to ovladace nevedeli o rok, alebo pre novy system...to ze teraz mozem menit rozlisenie obrazovky, obnovovaciu freqenciu,zapnut tv­-out,atd v ovladacoch,mam brat ako nejaky nadstandard a obavat sa ze v buducnosti sa to nebude dat menit alebo co?

a co sa linuxu a nejakych konzol tyka, myslim ze drviva vacsina pouziva LCD na PC s nejakym Windowsom...

co sa tej ­"inteligentnej­" metody tyka, znie to pekne, ale v praxi by to asi vyzeralo tak, ze by si si kupil LCD s velkou uhloprieckou a pri nizsom rozliseni vyuzival malu uhlopriecku, ktoru si mohol kupit podstatne lacnejsie... a dalsia vec je ze ak sa interpoluje inteligentne, tak sa moze zlepsit kvalita obrazu... napr. som cital recenziu monitora 1600x1200, skusali rozlisenie 800*600 a monitor pouzival interpolaciu ­(bolo by totatlne jednoduche aby monitor zobrazil v pomere 2:1 ­- teda kazdy pixel z grafickej na 4 pixely na monitore­) lenze takto by bol obraz prilis stvorcekovy, interpolaciou sa da dosiahnut lepsi vysledok...

v podstate by bolo idealne, ak by sa v monitore dalo nastavit tie 3 moznosti, ako v nvidia ovladacoch, ale prax je ina, jediny co viem nejaky benq 24­" 1920*1200 ponuka v menu volbu medzi ­"natiahnut na celu obrazovku­" a ­"pixel to pixel­"...

ale nechcem tu zachadzat do bezvyznamnej debyty, chcel by som poziadat autora clanku aby otestoval interpolaciu grafickej karty, to ze mne sa zda byt obraz lepsi vobec nemusi platit... autor uz ma svoju metodu ktorou otestoval vsetky monitory, tak aspon na jednom by mohol vyskusat aky vysledok da ak interpoluje graficka

pripadne citatelia by tiez mohli vyjadrit svoje postrehy, pripadne odkaz ak toto uz niekde bolo porovnavane
Odpovědět0  0
gro | 24.4.200717:22
Je to trochu prejt, já to shrnu:
1­)Tvrzení: ­"Rozlišení se bude dát měnit stále.­"
Nemluvíme o tom že by se někdy nedalo měnit rozlišení jsoucí z PC, mluvíme o přizpůsobení různého rozlišení z PC nativnímu rozlišení LCD displaye, konkrétně já o tom že toto pžispůsobení má dělat sám LCD panel a to i jinak než interpolovaně.

2­)Tvrzení: ­"Tato funkce ­"přizpůsobení­" je přítomna v ovladačích a bude vždy dostupná.­"
Není přítomna ve všech ovladačích na všech systémech, vyloučena jsou zařízení která generují signál bez podpory ovladačů grafických karet ­(DVD přehrávače, konzole etc.­), nikde a nikým není zaručeno že příští verze ovladačů budou tuto funkci podporovat.

3­)Tvrzeni: ­"Drtivá většina uživatelů LCD používá jen na PC s windows, tudíž je otázka ­/bez ovladačů­/ irevantní­"
Viz bod 2

4­)Tvrzení: ­"Inteligentní metoda sníží využitelnou plochu­"
Sníží ale nemusí moc viz bod 6, je to něco za něco, při roztažení s interpolací jsou zase deformované linie, obličeje a vůbec všechno, při režimu 1:1 za použití Ti ale menší využitá plocha asi nevadí...zajímavé.

5­)Tvrzení: ­"při 800x600 zobrazeném na panelu s 1600x1200 je obraz kostičkovaný­"
Je a moc se mi to líbí, dávám tomu přednost před rozmazaným obrazem, nebo rozmazaným a ještě deformovaým, je to věc vkusu a názoru, vzhledem k tomu že neiterpolované zvětšující módy jsou velice nenáročné na výpočetní výkon nevidím problém je integrovat do LCD a nechat na uživateli co si vybere. My co děláme pixel art neinterpolované rozlišení máme rádi.

6­)Tvrzení: ­"Bylo by ideální mít 3 možnosti přispůsobení jako v ovladačích­"
To bylo, těch možností by ale mohlo být víc viz 1:1 2:1 3:1 4:1, na velkých panelech s vyšším rozlišením jsou totiž malá rozlišení jako 640x480 na zbytečně malé ploše, taky existují filtry ­(zhusta používané například v emulátoru MAME­) které udělají to že i malé rozlišení vypadá na velké ploše koukatelně ­- simulují například matrici televize, každý kdo gamesil na konzoli na obyč PAL TV ví že nízké rozlišení co je na TV koukatelné už na PC není ­(zvláště stačí konzole co jedou 320x256 nebo podobná nízká rozlišení­), tyto filtry tuto nevýhodu odstraňují.
Odpovědět0  0
CW (11) | 24.4.200718:57
Drtivá většina LCD panelů nemá problémy se zobrazováním jiného než nativního rozlišení ­- v případě signálu z PC se dá ledacos nastavit v ovladačích grafické karty, pokud to nejde a­/nebo se jedná o vstupy jiné ­(TV, konzole­) ­"handluje­" si to monitor sám ­- interpolací nebo režimy v nastavení ­"1:1 Pixel Mapping­", ­"Aspect Mode­" apod. Bohužel, stejně jako v případě panelu, nelze se spoléhat na informace výrobce­/prodejce a je třeba si to raději ověřit ­- viz např. problémy BenQ FP241W ­(cizinec promine­), který je prezentovaný s ­"plnou podporou HD­", i když bez opravy firmware nepodporuje 1:1 pixel mapping ­(tj. roztáhne 16:9 do 16:10­), a myslím že pro HDMI vstup to nefunguje ani po update...
Odpovědět0  0
gro | 24.4.200719:49
No jak se to vezme, nemá problémy, něco to zobrazuje vždycky to je fakt :­-D já hledám nějaký 22­" LCD který by měl alespoň 1:1 mód a nebyl to TN šrot a nějak nic nemůžu najít, počkám, rok dva :­-­)­)­)
Ještě aby uměl korektně zpracovat pixel aspect ratio z jiného tvaru pixelu, tak to už je scifi :­-­), ne, mě stačí 1:1 a případně celočíselně zvětšující módy bez interpolace ­(ale to asi nebude, vývojáři LCD mají nízké IQ, zmíněné maticové filtry je už čirá utopie­).
Odpovědět0  0
mishu (7) | 25.4.20078:26
otazka znie: Preco ludia nevedia citat? Alebo nechcu vediet?

Chcel som nazory ludi ­(aj autora clanku­) na kvalitu interpolovania grafickej karty...

Miesto toho sa tu zacne diskutovat o tom ako vselijako by mal vediet interpolovat monitor, a ze ake su velmi potrebne rozne rezimy interpolovania... :­-­(

gro:
trvzeni1,2 a 3: neviem ci si to nepochopil alebo nechcel pochopit, myslel som to tak ze ked to je teraz sucastou ovladacov tak to tam aj ostane... Je to uzitocne a uzitocne veci sa z ovladacov nevytracaju... takisto ako sa nikdy nevytrati nastavenie rozlisenia, tv­-out a pod... ­(napr. dodnes je sucastou ovladacov nahrada obnovovacich freq.,aj ked sa to zobrazi az po zasahu do registrov ­- nvidia tvrdi ze vraj to znizuje vykon­) a hovorim o ovladacoch na PC pre Windows, neviem v akych kruhoch sa pohybujes ale zarucene viac ako 90% vsetkych LCD panelov je pouzivanych na PC s Win... Aj ked uznam ze neviem ci to dokaze aj Ati... Integrovane graficke vacsinou ani nemaju DVI vystup,takze nie je o com sa bavit...

tvrzeni4,5 a 6 dodam iba tolko,ze to co ja ziadam ma nvidia do ovladacov zapracovane...a presne ako si napisal ty,u LCD panelov je to scifi...ale co ziadas ty,to ziada asi primalo ludi ked to nie je obsiahnute nikde... moj nazor je ale taky ako som pisal, a neodporujem si v tvrdeniach, ze ak chcem pixel­-to­-pixel,staci mi 1:1, ale radsej budem vyuzivat celu plochu, a potom nech mam radsej interpolovany obraz, ako stvorcekovany...
Co sa zmeny pomeru stran tyka, takisto to nenavidim, nepisal som to ale takisto to odsudzujem...Preto som sa vyhol 19­" lebo su 5:4 a vedel som ze budem pouzivat rozlisenia 4:3 a u vsetkych 19­" natiahne obraz... Ale keby som bol vedel ze ovladace grafickej karty maju takuto funkciu, tak spokojne beriem 19­"... Takisto to riesi problem aj s Wide panelmi, takze aj na 22­" sa daju zahrat hry v 640x480 bez deformacie pomeru. To 320x256 je asi fakt problem, lebo 1:1 je primaly, a natiahnutie s pomerom stran je nepouzitelne s takym malym rozlisenim...Vysledny obraz by si musel sledovat z 3 metrovej dialky na 22­" aby si rozoznal co sa to tam deje :­-­) a zaroven uznavam ze pri takomto malom rozliseni by ti pomohli 2:1, 3:1, 4:1 atd ­(aj ked musim dodat aj tu ze to potrebuje zarucene menej ako 10% uzivatelov­)

Este raz ale zopakujem ze nechcem tu riesit ako vseliako by mali monitory vediet natahovat obraz miesto interpolacie, ani ci je to dobre a potrebne alebo nie je, proste chcem vediet ako kvalitne to robi graficka karta v porovnani s LCD panelom
Odpovědět0  0
gro | 25.4.20078:41
Koukám že seš podobný pako jako já.
No tak si počkej na test co se čílíš. Třeba se dočkáš dřív jak já těch módů v LCD :­-­)

Ad drivery, softvěci nesnáším, už několikrát mě to sálo hodně peněz, koupil jsem věc, šla, a pod nový widle pro to výrobce neudělal ovladače a už nešla, nehledě na to driverside funkce žerou výkon CPU, NASTRAT.
Odpovědět0  0
mishu (7) | 25.4.20078:56
Testoval som v 3D Mark 06 default settings 1280x1024, na paneli 1400x1050 s tymito vysledkami:
Mierka monitora 7.081 7.478 6.949 8.535
Mierka adaptera 7.064 7.487 6.927 8.546
Zachovany pomer 7.074 7.487 6.897 8.558
V strede 7.065 7.482 6.960 8.540

Vysvetlivka: jednotlive stlpce su jednotlive game testy, vynechal som CPU testy...
Mierka monitora ­- default, z vga ide 1280x1024 a monitor to interpoluje
Mierka adaptera ­- graficka posiela 1400*1050, natiahnuty obraz na fullscreen
Zachovany pomer ­- graficka posiela 1400*1050, natiahnuty obraz ale na bokoch cierne pasy
V strede ­- graficka posiela 1400*1050, zmenseny obraz, dookola cierna plocha

Ako vidis odchylky su v ramci chyby merania...

Dalej co sa driverov na novy Win tyka, tie drivery nie su pre monitor, ale pre graficku... to uznam, ze ak mas staru graficku, a prejdes na novy win, uz nove ovladace na novy win nebudu podporovat tu staru kartu... Ale nevidim dovod preco by nova karta s novymi ovladacmi na novom win nemala mat moznosti nastavenia pre LCD...

PS: Ja som ta nijako netituloval tak neviem preco ty mna ano...
Odpovědět0  0
gro | 25.4.20079:09
Je něco zaručeno není, dělají takové funkce všichni výrobci karet, nedělají. Nech si svoje drivery od cesty.

PS: Proč sem sypeš nějakej 3Dmark ? říkám jasně že drivery a tímpádem i nějaký jejich testování je v tomto případě o hovně.
Odpovědět0  0
Liquid (5) | 23.4.200713:53
Bylo by super kdyby jste udelali test 22 dvacitek treba jako je samsung 226BW nebo novinky od LG atd atd..:)
Odpovědět0  0
kreatin (2) | 23.4.200713:51
Recenze větších monitorů 20­' a víš na ­"Inputlag­" čím dřív tím líp........
Odpovědět0  0
soustruh (27) | 23.4.20079:35
jeste bych se chtel zeptat, jestli se da nekde najit prehledne rozdeleni toho, ktery vyrobce pouziva jaky panel, pripadne kteri vyrobci panelu dodavaji sve panely kterym vyrobcum?
Odpovědět0  0
QWERTZY | 23.4.20079:45
To rozdělkení by Ti mnoho nepomohlo. Každý výrobce má několik fabrik a z každé produkuje rozdílné panely. Z novějších budou panely lepší.
Když jsme u těch výrobců. Tak nynější pokles cen byl příliš prudký a výrobci se dostávají do ztrát. Tento pokles má na svědomí téměř nulové investiční výdaje.
Odpovědět0  0
soustruh (27) | 23.4.20079:50
to ja vim, ze kazdy panel muze byt jiny, a nechci podle toho nijak usuzovat o kvalite vysledneho vyrobku, jen me to proste zajima ;­-)
Odpovědět0  0
CW (11) | 23.4.200710:38
Jedna z největších a nejaktuálnějších databází monitorů a jejich panelů je na dánském webu FlatPanels http:­/­/flatpanels.dk­/panels.php, podobná např. TFT Central http:­/­/www.tftcentral.co.uk­/panelsearch.htm.

Je ovšem třeba mít na paměti, že výrobci mohou panely měnit bez jakéhokoli upozornění ­(viz např. populární ­"panel lottery­" monitorů Dell­) a do recenzí někdy dodávají vzorky s jinou technologií než má finální výrobek.
Odpovědět0  0
gro | 24.4.200715:18
Tak taková recenze by pak měla být anulována a stažena, toto je od výrobce vyložený podvod na rozhodování zákazníka.
Pokud chce výrobce změnit technologii nic mu v tom nebrání když použije nové označení typu.
Existuje nějaký seznam vyloženě jenom těchto podpásových změn ? aby se vidělo kdo šidí...
Odpovědět0  0
CW (11) | 24.4.200716:20
Výrobce to se zákazníkem myslí vždycky ­"dobře­" ;­-­), recenze dělá ­"nezávislý­" subjekt, který ji pak už nemění, to je běžná praktika i renomovaných zdrojů. Označení se občas mění ­(viz např. onen zmiňovaný Dell, konktrétně 2407 momentálně v revizi A04 má třetí panel­), ale zase je problém s prodejci, kteří informace neuvádějí, nebo uvádějí nepřesné, někdy nepomůže ani přímý telefonický dotaz, protože to prostě sami nevědí ­- záleží, co jim dodá dodavatel. O seznamu ­"podpásových­" změn přímo nevím ­(resp. jsem ho nehledal­), zajímavé informace se dají získat např. v ­[H­]ard|Foru ­(http:­/­/hardforum.com­/forumdisplay.php?f=78­).
Odpovědět0  0
gro | 24.4.200716:55
No jasně proto výrobci všude píšou že si vyhrazují právo na ­"změnu­" a bla bla. Tím si otevírají cestu k postupné degradaci a slevňování výrobku, já to chápu, jenomže to nemíním podporovat :­-­) a jinak osazený výrobek na test a jinak na prodej ? to už je na tečku do xichtu! i pro recenzenta ­- když o tom ví a stejně tu recenzi uvolní.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 24.4.200720:18
To už tročku přeháníte, nezdá se Vám? Neni v lidských silách sledovat všechny LCD panely a jestli náhodou výrobce nezměnil technologii.
Odpovědět0  0
gro | 24.4.200721:02
Nevím jestli to je v silách nebo ne, třeba jo.
Problém je že na tady ty ochcávačky od výrobců není zákonný metr, můžou lhát o odezvách, když na to někdo upozorní tak si z prstu vycucají metodiku která samozřejmě předtím nikde dostupná nebyla, tolerance u frekvenčního rozsahu beden neuvádějí, atd. bylo by toho hodně.

Kdyby na to byl metr tak by to nikdo sledovat nemusel, výrobce by měl například povinnost při jakékoli změně osazení změnit i označení.

To o tom sledování je prostě tak, stejně, jakou cenu má recenze která je vlastně o úplně jiným výrobku ? no žádnou.. je to jen hnojivo na záhonek.

A pokud recenzent ví že recenzuje něco jinýho než se pod stejným označením bude nebo už prodává ? co si o něm mám myslet ? kdybych to recenzoval tak to si radši seženu kus z běžnýho prodeje ! a ještě bych je oba porovnal a pěkně to rozmáz !

Nic nepřeháním, zato komerce přehání a hodně, lže a neskonale fandí parametrům.
Odpovědět0  0
soustruh (27) | 23.4.20079:24
dobry den, chtel bych se zeptat, zda jsou uvedene ceny s DPH nebo bez, dival jsem se na nektere monitory v CZC a ceny tam byly vyrazne vyssi ­(vitez testu Samsung za 8500 misto 7100­), pritom se jedna o jeden z nejlevnejsich obchodu ­(a kdyby nebyl nejlevnejsi, tak tam stejne budu chodit kvuli jejich reklamacnimu oddeleni­) :­-)
Odpovědět0  0
Johny_wasalsky | 23.4.20078:55
Kdyz se divam na zaver, tak si nemohu pomoci, prevazna vetsina monitoru maji panel od AU, ale presto se lisi ??? vzdyt AU delaji temer totozne panely ??? ­(spis to zavisi na dodane elektronice­) takze se neporovnavaji panely znacek jinych vyrobcu, ale prevazne jedne znacky! takze ty odchylky patri panelum jine znacky! divil sem se, ze i Siemens osadil svuj panel od AU !!! Jsem rad, ze muj monitor Samsung ­(940BF­) nema panel od AU! mel jsem moznost porovnat 226BW s panelem od Samsungu a AU! a vysledek? jednoznacne Samsung !!! zkuste si dat panely od AU vedle sebe a uvidite minimalni rozdil !!! a hlavne je to videt na barvach a uhlech, odezva je na snaze elektroniky !!!
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 23.4.20079:06
Ano panely od AU patri mezi nizší třídu. To že jsou výsledky rozdílné je také dané tím, že každá revize, byť stejného panelu, může být hodně rozdílná. Dalším faktorem je, jak říkáte, elektronika co s barvami může udělat hodně.
Odpovědět0  0
qwertzy | 23.4.20078:00
V diskuzi k Samsungu 931c je uvedeno, že lze delší odezvu způsobenou overdrive omezit. U tohoto Samsungu za pomocí RTA. Jak se tato funkce nazývá u jiných značek?
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 23.4.20078:02
Většina značek bohužel neumožňuje OverDrive vypnout.
Odpovědět0  0
Adamantium | 23.4.20077:59
Nevím, zda redakce čte diskuze, kadopádně díky za test, podle tohoto se určitě dají LCD dobře vybrat a předejít tak zklamání po vybalení doma. Přimlouval bych se k podobnému otestování 22­" LCD monitorů. Přeci jen, ceny začínají už na 7000Kč vč. DPH a to už je hodně slušné. Bohužel jsou zde na serveru tyto velikosti opomíjeny..
Odpovědět0  0
jezisek (55) | 23.4.20079:52
Tak když jsou tak opomíjeny, tak já se taky přimlouvám za test. Uděláme petici za napsání přehledu 22­" LCD monitorů, ne? :­)­))
Odpovědět0  0
CRYSIS (72) | 23.4.200710:49
Souhlas, shity jako 19 palcove lcd nemaji budoucnost,kazdy si raci priplati ty 2­/3 tisice za 22...
Odpovědět0  0
kmMartin | 23.4.200711:25
jsem s váma za jedno, teď doma mám 20´a už koukám po nějaké 22´, docela by se to hodilo.. :)
Odpovědět0  0
CW (11) | 23.4.200712:21
"doma mám 20­'­" ... jak daleko od toho sedíte? ­(20­' = 6.096 m­) LOL
Odpovědět0  0
ajsmen007 (4) | 23.4.200720:04
Jak to spolu souvisí??? to jako ze se na 20tku mam divat ze sesti metru? Lol to bych tam toho v tom 1680x1050 asi moc nevidel....
Odpovědět0  0
CW (11) | 23.4.200720:40
kmMartin napsal, že má doma 20´ ­- znak ´ je symbol stopy, jejíž délka je 0.3048?m, tj. 20´ je úhlopříčka 6 m. Správně mělo být 20 palců ­(20­").
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 23.4.200711:25
Jestli je LCD ­"shit­" není otázkou palců. To, že Vám 19­" z nějakého důvodu nevyhovuje ještě neznamená, že pro někoho jiného nemůže být takový monitor atraktivní. Takže bych prosil trochu opatrně s rozhazováním takových výrazů.
Odpovědět0  0
cv | 23.4.200713:34
presne tak protoze tohle byl test monitoru na hry a na to jsou 19­" monitory nejlepsi rychla odezva a hlavne nepotrebujete silene vykonne stroje
Odpovědět0  0
Adamantium | 23.4.200717:47
19­" nejsou shity, jsou jen menší, nicméně práci zastanou dobře. Ale zkrátka 22­" je více a za dobrý peníz..
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 24.4.20076:24
Souhlasím, rád si takový test taky přečtu. Možná by stál za zvážení i test monitorů opravdu velkých úhlopříček určených zároveň pro domácí kino i PC? Je to hodně zcestná myšlenka?:)
Odpovědět0  0
Vladimir (24) | 25.4.200715:35
Tiez by som ocenil test 22­" monitorov ­(nie TN­), maju slusnu plochu a su daleko lacnejsie ako 24­".
Odpovědět0  0
Brugo | 8.7.200710:37
Ocenil bych test 24­" monitorů LCD...maji ještě slušnější plochu a jsou daleko lacinější než 46­" monitory...absurdní...

Myšlenka testu se mi sice líbí, ale ten důvod je absurdní!!!

Jako bys říkal:­"děláte testy pouze na škodovky! Udělejte test na Volva, jsou bezpečnější a jsou lacinější, než Ferrari!!!­" Absurdní důvod...22­", 24­", 32­"...atd. jsou jiné kategorie...;)
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 23.4.20076:54
Ještě malá poznámka k ergonomii. Prvních 10 LCD se dle odezvy vešlo do 14ti procent, barevného podání 11 procent, pozorovacích úhlů dokonce pouhých 3 procent.Celkem tedy rozptyl 28 procent u exemplářů které si zaslouží pozornost. Opravdu bylo v tomto světle vhodné nasadit ergonomii jednoho jediného LCD o 35 procent nad ostatní? Řekl bych že něco podobného tu již jednou bylo a nesetkalo se s velkým pochopením..
Odpovědět0  0
Fikus Kukis (136) | 23.4.20077:55
Testovacia metodika a bodovanie je bohužial také, že aj čierno­-biele LCD môže vyhrať test, stačí keď bude mať v sebe integrovaný 10x USB HUB, stojan s možnosťou otáčania o 360 stupňov vo všetkých osách, pivot, 2x DVI a 8 reproduktorov. :­-­)
No, niekto možno uprednostňuje ergonómiu.

PS: Berte to s VEĽKOU nadsádzkou. ;­-)
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 23.4.20078:04
To by se stat nemohlo, protoze vic jak 100% za ergonomii zkratka nemuze dostat a to nestaci na to aby vyhral CB monitor :­-­))
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 23.4.20078:09
Myslím, že i ergonomie si zaslouží pozornost. Zkrátka hodnocení o 40% vyšší než u statních monitorů si za ergonomii zasloužil.
Pokud vás ergonomie nezajímá, tak se zkrátka můžete zakoukat do všech ostatních grafů a jistě si svůj favorit vyberete. Zkrátka ja nemůžu nezohlednit to, že je monitor nečím vyjímečný. To bych nebyl objektivní ;­-)
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 23.4.20079:12
Tomu zajisté rozumím, ale tady má ergonomie větší váhu než všechno ostatní dohromady. pak to vypadá, že chcete říct, že všechny panely zobrazují víceméně stejně, ale ten podstavec a tlačítka jsou fakt úplně nejsuprovatější:)
Odpovědět0  0
JohnyDog (9) | 23.4.200715:40
Taky me prijde ponekud nestastne vyzdvihovat pivot­(+20%!­) u monitoru s pomerem stran 5:4 ktery je primarne urceny pro hrani her ­(navic s pouze prumernou odezvou, podprumernym barevnym podanim, softwarovou regulaci jasu, lesklou obrazovkou a absenci OSD menu­). Je sice hezke ze je tim monitor vyjimecny ale ve vysledku je to jako kdyby nekdo zacal vyrabet geforce 4 s 2GB onboard ram ­- urcite se najde vyvojar ktery to vyuzije, ale drtive vetsine lidi je to na nic.

Nicmene test je to pekny a dekuji za nej, jen vyhodnoceni v tomhle svetle trochu ztraci smysl, ale to uz je u megatestu na SH tradice :)
Odpovědět0  0
brugo | 8.7.200710:31
Při hodnocení ­"hardware­", tedy periferní součásti PCčka, opravdu design a ergonomie hrají obrovskou, ale zároveň pouze vedlejší roli...;­) Dnes už každý pohlíží s velkým zaujetím na to, jak počítač zapadne na jeho stůl v pracovně, či obývacím pokoji, ale zároveň to nemá absolutně žádnou vypovídací hodnotu o tom, zda je LCD monitor kvalitní, či ne...je to pouze jeho další plus, které by sice mělo být zmíněno, ale nikoliv započítáváno do testu!!!

Pro srovnání. Pokud budete hodnotit kvalitu potravin, například polomáčených sušenek, budete testovat obsah chemických látek, bílkovin, cukrů, tuků atd. Zhodnotíte obal, ale pouze z pohledu jeho neprodyšnosti a konzervačních parametrů. Ale pokud byste zahrnuli do testování a jeho designové prvky, byla by to chyba, to by potom v testu kvality vyhrávala ­"líbivost, což není správné, takový test je špatný.

Nicméně děkuji za test, po odečtení testu ergonomi, se dá docela vybrat, který monitor si pořídit k jakému účelu...;­)

PS: Jen tak pro laiky! Doba odezvy uváděná většinou výrobců a prodejců je naprostá kravina!!! Ani sami prodejci tomuto nerozumnějí!!! Takže se podle toho nerozhodujte...jak je vidět i z tohoto testu, kdy monitor s odezvou 4ms je lepší než druhý se 2ms...;)
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 23.4.20076:44
Díky za test, konečně jsme se dočkali nějakého závěru. V této souvislosti ještě jednou zopakuji nezodpovězený dotaz položený u úvodního článku. Jak by ve srovnání uspěl herní vítěz vašeho předchozího testu LCD Viewsonic VX922, který jste tentokrát již nezařadili, přestože podle mého názoru si alespoň možnost obhajoby zasoužil? Jsou uváděná skóre v testech stále srovnatelná? Prošel jsem jeho test ve srovnání s vítězným Samsungem a tyto dva panely mi připadají jako velcí konkurenti.Při zanedbání ergonomie by měl mít VS dokonce lehce navrch.Pokud budu ergonomii posuzovat podle zde uvedeného skóre, vyhrává Samsung a když ji budu posuzovat podle svého, tak to bude fifty fifty.Samsung se mi líbí funcí pivot a naopak velmi ztrácí lesklou obrazovkou.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 23.4.20078:10
Není nic jednodužšího než se podívat na výsledky minulého megatestu:
https:­/­/www.svethardware.cz­/art_doc­-A9D6980F8F9EB162C12571B7006F0D14.html
způsob hodnocení se nikterak nezměnil
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 23.4.20079:10
OK, to jsem již provedl a srovnání uvedl výše.Díky
Odpovědět0  0
Detektiv Štika | 23.4.200722:33
To je fuk. Jdi do něj ­- mám ho doma od listopadu a je v pohodě :­-)
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 24.4.20076:16
Doma stále funguju na CRT Dell P1130, v práci na LCD EIZO L768.Toho Viewsonica jsem měl asi týden k dispozici a až na některé výhrady k barvám a menšímu rozsahu nastavitelnosti se mi zamlouval.Jelikož pro mě je barevné podání velmi dost důležitá věc a přitom nechci přijít o možnost občas si zahrát, pořád jsem ještě na LCD nepřesedlal.Jediné co zatím vidím jako schůdnou možnost je EIZO S1931, ale ta cena pořád ne a ne spadnout pod deset tisíc, které považuju za své soukromé maximum pro domácí monitor.Každopádně ale můžu říct, že VS VX922 patřil k tomu lepšímu co jsem osobně viděl a kdybych chtěl monitor jen na hry, tak by mi tenhle už asi stál na stole.
Odpovědět0  0
666 Diablo (39) | 16.5.200718:47
Porad ty reci o ­"monitorech na hry­"... podle mne jsou to blbosti, ja mam obycejnej Benq FP93, coz je 19ka 6ms a jsem nadmiru spokojen, ddopravdy zadne rozmazavani ve hrach ani nic takovyho nepozoruju... chapu, ze s tema 12ms staryma potvorama je to neco jinyho, ale pochybuju, ze nekdo z vas by poznal rozdil 6ms a 2ms... Fakt jsem velkej paran her a hraju na ­"kancelarske 19ce­"... a obraz vychvaluju kudy chodim.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.